Składniki:
225 g. jogurtu naturalnego
20 dag. cukru
150 ml. oleju
45 dag. mąki pszennej
4 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2opakowania cukru waniliowego
Wykonanie:
Jajka w całości ubić mikserem do lekkości i puszystości, przez kilka minut. Dodawać stopniowo oba cukry, cały czas ubijając. Dodać jogurt, olej, zmiksować. Dodać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, wymieszać .Wylać do keksówki wysmarowanej margaryną i posypanej bułka tartą lub mąką.Piecz 50 – 60 minut w temperaturze 160C. do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić. Udekorować lukrem cytrynowym.
Lukier:
3/4 szklanki cukru pudru
2 łyżkami soku z cytryny.
Wykonanie:
Cukier puder rozmieszać z sokiem z cytryny na jednolitą masę wylać na babkę i rozsmarować na zimnym cieście.