Składniki:

225 g. jogurtu naturalnego

20 dag. cukru

150 ml. oleju

45 dag. mąki pszennej

4 jajka

2 łyżeczki proszku do pieczenia

1/2opakowania cukru waniliowego

Wykonanie:

Jajka w całości ubić mikserem do lekkości i puszystości, przez kilka minut. Dodawać stopniowo oba cukry, cały czas ubijając. Dodać jogurt, olej, zmiksować. Dodać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, wymieszać .Wylać do keksówki wysmarowanej margaryną i posypanej bułka tartą lub mąką.Piecz 50 – 60 minut w temperaturze 160C. do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić. Udekorować lukrem cytrynowym.

Lukier:

3/4 szklanki cukru pudru

2 łyżkami soku z cytryny.

Wykonanie:

Cukier puder rozmieszać z sokiem z cytryny na jednolitą masę wylać na babkę i rozsmarować na zimnym  cieście.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *