PULPETY Z KASZY MANNY

Składniki:

 

1,5 szklanki kaszy manny

1 szklanka mleka

5 dkg. masła

4 jajka

2-3 łyżki mąki

1 pęczek koperku

sól

Wykonanie:

 

Mleko zagotować z połową masła i szczyptą soli, do wrzącego wsypać kaszę, i mieszając , ugotować, ostudzić. jajka wybić, oddzielić żółtka od białek, pozostałe masło utrzeć na puch z żółtkami, potem z kaszą na jednolitą masę .Z białek i szczypty soli, ubić sztywną pianę, połączyć z przygotowaną masą, dodać przygotowany posiekany koperek, wymieszać. Stolnicę posypać mąką, wyłożyć ciasto nadać mu kształt wałka o średnicy około 3 cm .Pokroić na kawałki, obtoczyć w mące uformować pulpety. W rondlu zagotować osoloną wodę ,wkładać pulpety i ugotowane wyjmować łyżka cedzakową. Podawać na gorąco polane roztopionym masłem lub dowolnym sosem.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *