Składniki:
1,5 szklanki kaszy manny
1 szklanka mleka
5 dkg. masła
4 jajka
2-3 łyżki mąki
1 pęczek koperku
sól
Wykonanie:
Mleko zagotować z połową masła i szczyptą soli, do wrzącego wsypać kaszę, i mieszając , ugotować, ostudzić. jajka wybić, oddzielić żółtka od białek, pozostałe masło utrzeć na puch z żółtkami, potem z kaszą na jednolitą masę .Z białek i szczypty soli, ubić sztywną pianę, połączyć z przygotowaną masą, dodać przygotowany posiekany koperek, wymieszać. Stolnicę posypać mąką, wyłożyć ciasto nadać mu kształt wałka o średnicy około 3 cm .Pokroić na kawałki, obtoczyć w mące uformować pulpety. W rondlu zagotować osoloną wodę ,wkładać pulpety i ugotowane wyjmować łyżka cedzakową. Podawać na gorąco polane roztopionym masłem lub dowolnym sosem.