Składniki:
Ciasto:
1 szklanka maślanki
2 jajka
szklanka cukru
cukier waniliowy
1/2 szklanki oliwy
2,5 szklanki mąki
3 łyżeczki proszku do pieczenia
Kruszonka:
3/4 szklanki mąki
3/4 szklanki cukru
1/2 kostki masła
owoce: truskawki, maliny lub dowolny dżem
Wykonanie:
Cukier i jajka ubijamy mikserem, dodając szklankę maślanki i oliwę. Mąkę przesiewamy mieszamy z proszkiem do pieczenia. Powoli dodajemy do ciasta, na koniec wsypujemy cukier waniliowy. Wylewamy na posmarowaną blachę i posypana bułka tartą lub mąka. Blaszka (25×36). Owoce układamy na cieście.
Kruszonka:
Miękkie masło ucieramy z cukrem. Dodajemy mąkę tak, by powstały grudki. Rozkruszamy na owocach. Pieczemy 30-40 minut w rozgrzanym piekarniku do 180 C.