Składniki:
6jajek
3/4 szklanki cukru
1 i 1/2 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
6 łyżek oliwy
Wykonanie:
Białka ubić na sztywno, dodać cukier, dalej ubijać, dodawać stopniowo żółtka, mąkę z proszkiem, na końcu wlać oliwę, dokładnie wymieszać ,wylać na wysmarowaną i wysypaną blaszkę, piecz około 20 minut w 180 C. Po upieczeniu i ostudzeniu ciasto przekroić na pół, nie będzie za wysokie, ale takie ma być.
Pianka:
2 galaretki
2 śnieżki
Wykonanie:
Galaretki rozpuścić w 1/2 litra wody, wrzącej, gdy galaretka zacznie tężeć, przygotować 2 śnieżki wg. przepisu, do ubitej śnieżki dodać tężejącą galaretkę, dobrze wymieszać mikserem na małych obrotach, wylać na 1 część ciasta, przykryć drugą, wierzch udekorować polewą. Wstawić do lodówki aby stężało. Ciasto łatwe, i dobre .