KROKIETY STAROPOLSKIE

Składniki:

 

2 szklanki mąki

3 szklanki wody

1 jajko

1/2 łyżeczki soli

4 łyżeczki oleju

Farsz:

50 dag. pieczonego kurczaka

15 dag. pieczarek

2 łyżki masła

2 łyżki posiekanej natki pietruszki

2 łyżki białego wytrawnego wina

2 jajka

bułka tarta

tłuszcz do smażenia

sok i skórka z cytryny

sól

pieprz

 

Wykonanie:

 

Wszystkie składniki ciasta zmiksować, usmażyć naleśniki. Posiekane pieczarki przesmażyć na maśle, dodać sok i skórkę z cytryny, sól, pieprz. Skropić winem i dusić na małym ogniu około 15 minut, dodać pokrojone w kostkę mięso, chwile smażyć, mieszając. Zdjąć z ognia, przestudzić, wymieszać z natką i żółtkami, doprawić do smaku. Farsz nakładać na naleśniki, zwijać, panierować w lekko ubitych białkach i bułce tartej. Smażyć na złoty kolor.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *