Składniki:

Ciasto:

5 jajek

1 szklanka cukru

3/4szklanki mąki pszennej

2 łyżki mąki ziemniaczanej

2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa:

800 ml. maślanki

2 opakowania śnieżki

3 galaretki truskawkowe

30 dag. truskawek

Pianka:

200 ml. mleka

1 opakowanie śnieżki

1 opakowanie galaretki truskawkowej

Wykonanie:

Biszkopt:

Białka ubić na sztywna pianę, cały czas ubijając, dodawać stopniowo cukier. Następnie, nie przerywając ubijania, dodawać po jednym żółtku. Do ubitej masy jajecznej przesiać obydwie mąki z proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszać. Ciasto przelać do przygotowanej blaszki o wymiarach 25 x 35 cm . Piec około 35 minut w temp: 180C.

Masa:

1 galaretkę rozpuścić w 2 szklankach wrzątku, odstawić do stężenia. Pokroić na małe kawałki. 2 galaretki rozpuścić w 1 i 1/2 szklance wrzątku, odstawić do stężenia. Truskawki opłukać, usunąć szypułki i pokroić na połówki. Schłodzoną maślankę wymiksować ze śnieżkami i tężejącymi galaretkami. Do masy dodać pokrojoną galaretkę i pokrojone truskawki, wymieszać. Wyłożyć na biszkopt.

Pianka:

Do schłodzonego mleka wsypać śnieżkę i ubić. Dodać tężejącą galaretkę i jeszcze ubijać przez chwilę. Piankę wyłożyć na masę. Ciasto włożyć do lodówki na co najmniej 2-3 godziny.

 

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *