ZUPA Z MŁODEJ KAPUSTY

Składniki:

 

1 młoda kapusta

pęczek młodej włoszczyzny

pęczek koperku

30 dag. chudego wędzonego boczku

1 cebula

3 łyżki masła

1 łyżka oleju

1/2 szklanki śmietany 18 %

1 łyżka mąki

sól

pieprz

listek laurowy

1,5 litra wywaru mięsnego

Wykonanie:

 

Kapustę poszatkować, włoszczyznę rozdrobnić, koperek posiekać, w garnku , na rozgrzanym maśle zeszklić cebulę, dodać warzywa, poszatkowaną kapustę, smażyć aż kapusta zmniejszy swą objętość. Na oddzielnej patelni przesmażyć na łyżce oleju, boczek pokrojony w słupki, dodać do warzyw, wlać wrzący wywar dodać sól, pieprz, gotować 20 minut. Zabielić śmietaną wymieszaną z mąką. zagotować. Na koniec dać koperek.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *