Składniki:
1 młoda kapusta
pęczek młodej włoszczyzny
pęczek koperku
30 dag. chudego wędzonego boczku
1 cebula
3 łyżki masła
1 łyżka oleju
1/2 szklanki śmietany 18 %
1 łyżka mąki
sól
pieprz
listek laurowy
1,5 litra wywaru mięsnego
Wykonanie:
Kapustę poszatkować, włoszczyznę rozdrobnić, koperek posiekać, w garnku , na rozgrzanym maśle zeszklić cebulę, dodać warzywa, poszatkowaną kapustę, smażyć aż kapusta zmniejszy swą objętość. Na oddzielnej patelni przesmażyć na łyżce oleju, boczek pokrojony w słupki, dodać do warzyw, wlać wrzący wywar dodać sól, pieprz, gotować 20 minut. Zabielić śmietaną wymieszaną z mąką. zagotować. Na koniec dać koperek.