BABKA CYTRYNOWA NELI

Składniki:

 

25 dag. margaryny

1 szklanka cukru pudru

2 łyżeczki drobno startej skórki z cytryny

4 jajka

1i 1/2 szklanki mąki pszennej

2 łyżeczki proszku do pieczenia

1/4 łyżeczki soli

3 łyżki soku z cytryny

 

Lukier:

 

3/4 szklanki cukru pudru

2 łyżki soku z cytryny

 

Wykonanie:

 

Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać do niej startą skórkę z cytryny i wbijać kolejno jajka, za każdym razem wszystko dobrze ubijając. W osobnym naczyniu połączyć mąkę, sól oraz proszek do pieczenia i przesiać tą mieszankę do masy. Na koniec dodać sok z cytryny i dokładnie wymieszać wszystko łyżką. Gotową masę przełożyć do keksówki wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułka tarta lub wyłożonej papierem do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym 170 C. około 45- 50 minut.

Lukier;

Do cukru pudru dodawać stopniowo sok z cytryny. Ilość soku musi być taka, aby cukier puder dobrze się w nim rozpuścił, oraz aby lukier nie był zbyt rzadki. Gotowym lukrem polać ciasto.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *