Składniki:
1 margaryna
5 jajek
1 szklanka cukru
3 szklanki mąki
2-3 łyżki śmietany
1 budyń waniliowy
1 łyżka proszku do pieczenia
1 kg. kwaskowatych jabłek
rodzynki lub skórka pomarańczowa
tłuszcz i bułka tarta do formy
Wykonanie:
Margarynę ucieramy mikserem, dodając żółtka i cukier. Kiedy masa jest puszysta, dodajemy przesiany przez sito proszek do pieczenia, budyń oraz śmietanę. Ubijamy pianę z białek,
dodajemy porcjami do ciasta, na przemian przesianą mąką i pianę, lekko mieszamy. Jabłka obieramy i kroimy w grube plastry, bakalie oprószamy mąką. Tortownicę smarujemy i posypujemy bułką tartą. Ciasto rozdzielamy na 3 części, na spód dajemy trochę więcej ciasta, następnie połowę jabłek i rodzynki, nakładamy następną warstwę ciasta, jabłka i skórka pomaranczowa. Przykrywamy pozostałym ciastem. Wstawiamy do nagrzanego do 180 C. piekarnika i pieczemy przez godzinę. Po ostudzeniu można posypać cukrem pudrem.