KOLOROWY PRZEKŁADANIEC

Składniki:

200 g. masła

4 jajka

150 g. cukru pudru

2 cukry wanilinowe

300 g. mąki

1 budyń waniliowy

1 proszek do pieczenia

50 g. cukru pudru

50 g. płatków migdałowych

60 g. drobnego cukru

300 g. rabarbaru

1 czerwona galaretka

200 ml .śmietany kremówki

Wykonanie:

Masło utrzeć z cukrem i1 cukrem wanilinowym. Ucierając, dodawać jajka i wmieszać mąkę zmieszaną z proszkiem budyniowym i proszkiem do pieczenia. Ciasto rozsmarować w prostokątnej formie. Oprószyć cukrem pudrem i posypać płatkami migdałowymi. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 C. Piecz około 40 minut. Po wystudzeniu ciasto przekroić wzdłuż. Formę wyłożyć folią aluminiową, tworząc ?kołnierz?, ułożyć dolny blat. Rabarbar obrać, pokroić w kawałeczki, wsypać do rondelka. Zalać 50 ml, dodać drobny cukier i podgotować. Galaretkę rozpuścić w1 szklance wody. Tężejącą wymieszać z pulpą rabarbarową. Rozsmarować na blacie z ?kołnierzem?, odstawić do stężenia. Śmietanę ubić z cukrem wanilinowym, rozsmarować na galaretce. Przykryć drugim blatem. Ciasto wstawić do lodówki do stężenia.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *