Składniki:
200 g. masła
4 jajka
150 g. cukru pudru
2 cukry wanilinowe
300 g. mąki
1 budyń waniliowy
1 proszek do pieczenia
50 g. cukru pudru
50 g. płatków migdałowych
60 g. drobnego cukru
300 g. rabarbaru
1 czerwona galaretka
200 ml .śmietany kremówki
Wykonanie:
Masło utrzeć z cukrem i1 cukrem wanilinowym. Ucierając, dodawać jajka i wmieszać mąkę zmieszaną z proszkiem budyniowym i proszkiem do pieczenia. Ciasto rozsmarować w prostokątnej formie. Oprószyć cukrem pudrem i posypać płatkami migdałowymi. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 C. Piecz około 40 minut. Po wystudzeniu ciasto przekroić wzdłuż. Formę wyłożyć folią aluminiową, tworząc ?kołnierz?, ułożyć dolny blat. Rabarbar obrać, pokroić w kawałeczki, wsypać do rondelka. Zalać 50 ml, dodać drobny cukier i podgotować. Galaretkę rozpuścić w1 szklance wody. Tężejącą wymieszać z pulpą rabarbarową. Rozsmarować na blacie z ?kołnierzem?, odstawić do stężenia. Śmietanę ubić z cukrem wanilinowym, rozsmarować na galaretce. Przykryć drugim blatem. Ciasto wstawić do lodówki do stężenia.