Składniki:
20 dag ryżu
sól
25 dag. serka tofu
1 jajko
10 dag. sezamu
2-3 łyżki oleju
2 kalarepki
50 dag. marchewki
kiełki rzodkiewki
1-2 łyżeczki bulionu w proszku
1 łyżeczka jasnego sosu pieczeniowego lub zasmażki błyskawicznej
pieprz
trybula
Wykonanie:
Ryż wsypać na posolony wrzątek i gotować pod przykryciem około 20 minut. Serek tofu osączyć, pokroić na 8 trójkątów. Marchewki i kalarepki obrać, opłukać, pokroić na kawałeczki. Kiełki rzodkiewki opłukać, osuszyć W garnku zagotować wodę, wsypać bulion, dołożyć marchewki i kalarepkę. Gotować około 12 minut. Do gotujących się jarzyn dodać sos pieczeniowy, wymieszać i ponownie zagotować. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Dołożyć kiełki. Jajko roztrzepać widelcem. Kawałki tofu zanurzać w jajku, a następnie obtaczać w sezamie. Na patelni rozgrzać olej, włożyć trójkąciki tofu i smażyć je po około 2 minuty każdej strony. Na talerze wyłożyć ugotowany ryż i potrawkę. Na wierzchu ułożyć tofu w sezamie. Przed podaniem potrawę udekorować trybulą .