PĄCZKI Z WĄTRÓBKĄ

Składniki:

Ciasto:

5 dag. Drożdży

75 dag. Mąki pszennej

25 dag. Mąki gryczanej (można zmielić kaszę gryczaną)

2 jajka

3 żółtka

1/2 litra mleka

2/3 szklanki oleju

8 dag. cukru

1 łyżka spirytusu lub octu

olej do smażenia

Farsz:

30 dag wątróbki

1cebula

1łyżka posiekanej natki

sól

pieprz

2 listki szałwii

olej

Wykonanie:

Drożdże, połowę ciepłego mleka, niewielką ilość cukru i mąki połącz. Gdy wyrosną, dodaj resztę składników – olej na końcu. Wyrabiaj aż ciasto będzie odstawało od ręki. Odstaw do wyrośnięcia.

Farsz:

Cebulę posiekaj,podduś na oleju. Dodaj oczyszczone wątróbki, podduś. oddaj szałwię, oprósz solą i pieprzem. Posiekaj .Z wyrośniętego ciasta formuj kulki. Napełnij farszem, zlep. Odstaw do wyrośnięcia. Olej rozgrzej w rondlu, włóż pączki. Smaż pod przykryciem. Gdy się zrumienią, przewrocie na drugą stronę,dosmaż bez przykrycia. Osącz z tłuszczu. Podawaj z ostrymi surówkami, np. z marchewki i chrzanu,rzepy, porów lub selera.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *