PIERNIK NA KWAŚNYM MLEKU

Składniki:

2 szklanki zsiadłego mleka (może być też maślanka)

? szklanki oleju

2 łyżki dżemu (np. czarna porzeczka, wiśnia niezbyt słodkiego)

? szklanki cukru

2 łyżki kakao

3 szklanki mąki

2 łyżeczki sody

1 przyprawa do piernika

1/2 szklanki bakalii: rodzynki, orzechy lub inne bakalie według własnego uznania

Wykonanie:

Wszystkie składniki razem miksujemy, dodajemy bakalie i mieszamy Tak zamieszane ciasto wylewamy na blaszkę około 25×35 cm. i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190C. Pieczemy około 45-50 minut. Sprawdzamy patyczkiem. Po ostudzeniu dekorujemy polewą czekoladową.

Polewa

2 łyżki śmietany

1? łyżki kakao

1 łyżka cukru

? łyżki masła lub margaryny

Wykonanie:

Wszystkie składniki podgrzewamy razem na ogniu mieszając do rozpuszczenia i połączenia, chwilkę gotujemy, aż polewa troszkę zgęstnieje będzie miała konsystencję śmietany. Pilnujemy, aby nie przypaliła się, ciągle mieszamy.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *