PIEROGI Z MIĘSEM I SOCZEWICĄ

Składniki:

Ciasto:

45 dag. Mąki

1 łyżka oleju

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Farsz:

1 szklanka czerwonej soczewicy

40 dag mięsa z kurczaka

kostka rosołowa

sól

pieprz

1 jajko

1/2 pęczka natki pietruszki

przyprawa do drobiu

Wykonanie:

Farsz:

Mięso z kurczaka umyj. Włóż do rondla, zalej wodą, dodaj kostkę rosołową. Ugotuj

do miękkości. Mięso oddziel od kości. Soczewicę opłucz, wsyp do rondla. Wlej 2 szklanki wody, oprósz solą, ugotuj do miękkości. Ostudź Mięso i soczewicę zmiel w maszynce. Do masy wbij jajko, dodaj posiekaną natkę, oprósz przyprawą do drobiu.Wymieszaj, przypraw do smaku solą i pieprzem.

Ciasto:

Podane składniki zagnieć z 300 ml. wrzątku. Ciasto cienko rozwałkuj. Wytnij krążki, napełnij farszem, zlep. Pierogi ugotuj w osobnym wrzątku. Podaj z cebulką.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *