PIERŚ Z KURCZAKA Z WARZYWAMI

Składniki;

2 pojedyncze filety z kurczaka

1/2 białej cebuli

1/2 strąka czerwonej papryki

1/2 strąka żółtej papryki

20 dag pomidorów

1 cukinia

1/2 bakłażana

2 łyżki oleju

3 ząbki czosnku

3 łyżki oliwy

2 listki laurowe

sól

pieprz

75 ml. bulionu

100ml. białego wina

 

Wykonanie;

 

Cebulę pokrój na cząstki, resztę warzyw pokrój w plastry lub małe kawałki . Na oleju na silnym ogniu przyrumień mięso z obu stron. zmniejsz płomień i smaż jeszcze około 7 minut.z każdej strony.Na oliwie podsmaż  warzywa i przeciśnięty czosnek, dodaj listki laurowe i przyprawy.Smaż około 10 minut od czasu do czasu mieszając. Podlej winem i bulionem i na silnym ogniu duś jeszcze około 5 minut. Usmażone mięso dopraw solą i pieprzem. Ułóż w naczyniu żaroodpornym ,dodaj warzywa i chwile zapiekaj w piekarniku.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *