Składniki:
marchewka
kalafior
brokuł.
Wykonanie:
Ugotować( w lekko słonej wodzie z łyżeczką cukru) al dente marchewki , kalafior i brokuł. Najpierw chwilę gotować marchew ,po chwili dodać kalafior i krótko przed końcem dołożyć brokuły , ponieważ one najprędzej są miękkie. Odcedzić, przelać zimną wodą , osączyć. Poukładać różyczki na półmisku udekorowanym sałatą. Można też dołożyć fasolkę szparagową. Polać sosem czosnkowym,udekorować ćwiartkami jajek i posypać zielonym koperkiem.
SOS CZOSNKOWY :
Składniki:
3 łyżki majonezu
3 łyżki jogurtu naturalnego greckiego
1-2 ząbki czosnku
sól
pieprz
Wykonanie:
Do shakera lub(słoika) włożyć majonez jogurt naturalny grecki. ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę i utarte z solą i trochę pieprzu. Razem dobrze pomieszać, poprzez potrząsanie. Można też zrobić sos chrzanowy zamiast czosnku ,dodać 2 łyżeczki chrzanu , w/g upodobań.