BUKIET WARZYW W SOSIE

Składniki:

marchewka

kalafior

brokuł.

Wykonanie:

Ugotować( w lekko słonej wodzie z łyżeczką cukru) al dente marchewki , kalafior i brokuł. Najpierw chwilę gotować marchew ,po chwili dodać kalafior i krótko przed końcem dołożyć brokuły , ponieważ one najprędzej są miękkie. Odcedzić, przelać zimną wodą , osączyć. Poukładać różyczki na półmisku udekorowanym sałatą. Można też dołożyć fasolkę szparagową. Polać sosem czosnkowym,udekorować ćwiartkami jajek i posypać zielonym koperkiem.

SOS CZOSNKOWY :

Składniki:

3 łyżki majonezu

3 łyżki jogurtu naturalnego greckiego

1-2 ząbki czosnku

sól

pieprz

Wykonanie:

Do shakera lub(słoika) włożyć majonez jogurt naturalny grecki. ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę i utarte z solą i trochę pieprzu. Razem dobrze pomieszać, poprzez potrząsanie. Można też zrobić sos chrzanowy zamiast czosnku ,dodać 2 łyżeczki chrzanu , w/g upodobań.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *