SCHAB FASZEROWANY JABŁKAMI

Składniki:

1 kg .schabu bez kości

1/2 kg. jabłek (najlepiej szara reneta)

1/2 szklanki rodzynek

2-3 łyżki masła

2-3 łyżki bułki tartej

sól

pieprz

2 łyżki suszonego majeranku

mielona słodka papryka

3-4 łyżki oleju do marynowania i smażenia

Wykonanie:

 

Schab dobrze oczyścić, umyć, osuszyć, ostrym nożem wyciąć kieszeń. Jabłka dokładnie umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w małą kostkę Na lekko rozgrzanym maśle przesmażyć jabłka, dodać rodzynki, bułkę tartą, doprawić solą i pieprzem, oprószyć łyżką majeranku i wymieszać. Farsz wystudzić, następnie nadziać nim schab. Kieszonkę spiąć. Mięso natrzeć solą, pieprzem, majerankiem i papryką, skropić olejem i odstawić na co najmniej godzinę do marynowania. Na gorącym oleju obsmażyć mięso, przełożyć do brytfanki i piecz przez godzinę w piekarniku nagrzanym do 180°C. Jeśli trzeba, podlewać wrzątkiem.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *