Składniki:
1 kg .schabu bez kości
1/2 kg. jabłek (najlepiej szara reneta)
1/2 szklanki rodzynek
2-3 łyżki masła
2-3 łyżki bułki tartej
sól
pieprz
2 łyżki suszonego majeranku
mielona słodka papryka
3-4 łyżki oleju do marynowania i smażenia
Wykonanie:
Schab dobrze oczyścić, umyć, osuszyć, ostrym nożem wyciąć kieszeń. Jabłka dokładnie umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w małą kostkę Na lekko rozgrzanym maśle przesmażyć jabłka, dodać rodzynki, bułkę tartą, doprawić solą i pieprzem, oprószyć łyżką majeranku i wymieszać. Farsz wystudzić, następnie nadziać nim schab. Kieszonkę spiąć. Mięso natrzeć solą, pieprzem, majerankiem i papryką, skropić olejem i odstawić na co najmniej godzinę do marynowania. Na gorącym oleju obsmażyć mięso, przełożyć do brytfanki i piecz przez godzinę w piekarniku nagrzanym do 180°C. Jeśli trzeba, podlewać wrzątkiem.