HOLENDERSKA GROCHÓWKA

Składniki:

2 plastry karkówki lub boczku
2 kości schabowe lub dwa żeberka
10 dag .białej fasoli
10 dag. grochu
10 dag. grochu łupanego lub soczewicy oraz ciecierzycy
5 ziemniaków
1 por
2 duże marchewki
1 pietruszka
1/2 małego selera
1 duża cebula
sól
pieprz
ostra papryka
majeranek
przyprawa do dań z fasoli
2 listki laurowe
4 ziarna ziela angielskiego
olej

Wykonanie:
Warzywa strączkowe opłucz, zalej wodą, i odstaw na około12 godzin. Odcedź, zalej wodą (tak, by zakryła ziarna), posyp przyprawą do dań z fasoli, gotuj do miękkości. Do drugiego rondla włoży oczyszczone mięsa, dodaj ziele angielskie, listki laurowe, pokrojony seler i pietruszkę, gotuj półtorej
godziny. Dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki, marchewki i pora, gotuj do miękkości. Cebulę pokrój w kostkę, zeszklij na oleju. Dodaj do zupy, oprósz ziołami i przyprawami, zagotuj. Dodaj warzywa strączkowe, podgrzej. Mięso wyjmij, pokrój na kawałki, z powrotem włóż do zupy.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *