Składniki:
2 szklanki mąki
1 i 1/3 szklanki letniego letniego mleka
40 g. kostki drożdży
1 łyżka cukru
otarta skórka z 1 cytryny
1 łyżka jogurtu naturalnego
szczypta soli
1 jajko
olej
Wykonanie:
Mąkę przesiać do miski, zrobić dołeczek i dodać do niego drożdże rozkruszone , posypać cukrem, zalać połową szklanki letniego mleka z rozmieszaną w niej łyżką jogurtu. Odstawić rozczyn w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia. Kiedy rozczyn lekko podrośnie dodać resztę mleka, całe jajko, szczyptę soli i otartą skórkę z cytryny. Wyrobić chwilę całość do połączenia się składników. Następnie odstawić ciasto w ciepłe miejsce do wyrośnięcia .Na patelni rozgrzewamy olej .Łyżką wykładamy porcje ciasta formujemy placuszki i smażymy na średnim ogniu na rumiano . Gotowe racuszki przekładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiaru oleju. Ciepłe posypujemy cukrem pudrem lub polewamy sosem owocowym.