RACUSZKI DROŻDŻOWE

Składniki:

 

2 szklanki mąki

1 i 1/3 szklanki letniego letniego mleka

40 g. kostki drożdży

1 łyżka cukru

otarta skórka z 1 cytryny

1 łyżka jogurtu naturalnego

szczypta soli

1 jajko

olej

 

Wykonanie:

Mąkę przesiać do miski, zrobić dołeczek i dodać do niego drożdże rozkruszone , posypać cukrem, zalać połową szklanki letniego mleka z rozmieszaną w niej łyżką jogurtu. Odstawić rozczyn w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia. Kiedy rozczyn lekko podrośnie dodać resztę mleka, całe jajko, szczyptę soli i otartą skórkę z cytryny. Wyrobić chwilę całość do połączenia się składników. Następnie odstawić ciasto w ciepłe miejsce do wyrośnięcia .Na patelni rozgrzewamy olej .Łyżką wykładamy porcje ciasta formujemy placuszki i smażymy na średnim ogniu na rumiano . Gotowe racuszki przekładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiaru oleju. Ciepłe posypujemy cukrem pudrem lub polewamy sosem owocowym.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *