CIASTO KRAJANKA MALINOWA

Składniki:

4 jajka

1 szklanka cukru

5-6 łyżek mąki pszennej

1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej

1 czubata łyżka kakao

2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

10 dkg .konfitury malinowej

6 łyżek żelatyny

50 dkg. świeżych lub mrożonych malin

25 dkg twarożku śmietankowego

50 dkg. śmietany kremówki

2 torebki cukru waniliowego

8-10 dkg. białej polewy czekoladowej

 

Wykonanie -Ciasto:

Oddziel białka od żółtek .Białka ubij  na sztywną pianę pod koniec ubijania dodaj cukier.  Żółtka daj do białek wymieszaj. Mąkę, proszek i kakao połącz razem przesiej. i delikatnie wymieszaj. Blachę wyłóż papierem do pieczenia rozsmaruj ciasto i piecz 15 -20 minut biszkopt przełóż na  deskę wysypaną cukrem usuń papier. ciasto przekrój na 2 prostokąty. Jeden posmaruj połową konfitury złóż formę z folii spożywczej na około blachy żeby mieć wysoki brzeg.

Wykonanie-masa malinowa:

Rozpuścić żelatynę maliny zmiksować połączyć z  resztą  cukru  ,twarogiem ,żelatyną i z 25 dkg. ubitej śmietanki. Rozsmaruj tą masę na cieście przykryj drugim plackiem. Resztę śmietany ubij z cukrem waniliowym nałóż na ciasto. udekoruj wiórkami białej polewy i malinami.

 

 

 

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *