ŚLEDZ PO GÓRALSKU

Składniki:

1/2 kg. filetów z solonego śledzia

1/2litra mleka

25 dag. bryndzy

1 szklanka śmietany 30%

3 ząbki czosnku

3 łyżki zielonego groszku

kawałek czerwonej papryki (świeżej lub marynowanej)

2 łyżki posiekanego szczypiorku

1 łyżka startej skórki z cytryny

1/2 łyżeczki cukru pudru

kilka plasterków cytryny

kilka gałązek zielonej pietruszki

pieprz

sól

Wykonanie:

Śledzie myjemy i moczymy w mleku przez kilka godzin. Czosnek przeciskamy przez praskę, a następnie ucieramy go z pieprzem , skórką z cytryny i bryndzą na jednolitą masę. Śmietanę ubijamy ze szczyptą soli i cukru i delikatnie mieszamy z bryndzą. Przykrywamy i wstawiamy do lodówki co najmniej na 1 godzinę. Ponownie umyte śledzie suszymy ręcznikiem papierowym, kroimy na kawałki i układamy na półmisku. Po wyjęciu z lodówki sos mieszamy z posiekanym szczypiorkiem, groszkiem i papryką. Polewamy nim śledzie i wstawiamy do lodówki na 1-2 godziny.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *