Składniki:

4 białka

3/4 szklanki cukru

1 i 1/2 szklanki mąki

1 łyżeczka proszku do pieczenia

cukier waniliowy

1/2 szklanki oleju

1/2 szklanki mleka

1 łyżka kakao

1 łyżeczka cynamonu

Wykonanie:

Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodając cukier. Następnie dodawać stopniowo przesianą mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia, olej i mleko, cukier waniliowy i delikatnie połączyć. Ciasto podzielić na 3 równe części, jedną odstawić, do drugiej dodać łyżkę kakao, a do trzeciej łyżeczkę cynamonu, wymieszać. Formę na babkę (z kominkiem) wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Do foremki wlewać na zmianę po łyżce każdego rodzaju ciasta. Piecz w 180 C. przez około 50 minut. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *