Składniki:

25 dag. ryżu

4 białe kiełbaski lub kiełbaski grillowe

10 dag. żółtego sera (np. gouda)

3 szklanki rosołu (instant)

4 marchewki

2 pory

1 cebula

4 łyżki masła lub margaryny

1 pęczek natki pietruszki

tłuszcz do formy

 

Wykonanie:

 

Obrać cebulę, pokroić w kostkę. Oczyścić, umyć, (ewentualnie obrać) pozostałe warzywa, a następnie pokroić w plasterki. Rozgrzać w garnku 2 łyżki tłuszczu, zeszklić cebulę. Wsypać ryż, smażyć z cebulą, aż stanie się szklisty, wlać trzy szklanki rosołu. Gotować pod przykryciem, na małym ogniu, około25 minut .Na 10 minut przed końcem gotowania dodać marchewkę i pory. Smażyć kiełbaski 10 minut na pozostałym tłuszczu . Zdjąć z patelni, pokroić w grube plastry. Opłukać i osuszyć natkę pietruszki. Część odłożyć do dekoracji, resztę drobno posiekać i dodać do ugotowanego ryżu. Nasmarować tłuszczem żaroodporne naczynie, napełnić połową ryżu z warzywami. Rozłożyć warstwę kiełbasy, przykryć resztą ryżu. Utrzeć żołny ser, posypać zapiekankę. Wstawić na 10 minut do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 C. Posypać resztą posiekanej natki.

 

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *