Składniki:
40 dag. filetów z dorsza
20 dag. chudej gotowanej szynki
1 litr rosołu (instant)
1/2 szklanki białego wytrawnego wina
2 jajka
1/2 szklanki śmietany
8 dag. mąki
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
sól
pieprz
(ewentualnie 10dag.krewetek)
Wykonanie:
Podgrzać rosół. Pokroić filety na kawałki, skropić winem, odstawić na 10 minut. Włożyć do rosołu, gotować na małym ogniu 10-15 minut, doprawić. Pokroić drobno szynkę. Wymieszać z jajkami i posiekaną natką. Zagniatać, dodając mąkę, aż powstanie dosyć gęste ciasto. Formować łyżeczką knedelki, gotować 20 minut w osolonej wodzie. Wrzucić do zupy (z krewetkami), zaciągnąć śmietaną.