SERNIK NA KAKAOWYM SPODZIE

Składniki;

Ciasto:

2i 1/2  szklanki mąki pszennej
1/2  szklanki cukru
12 i 1/2 dag. masła
2 jajka
1 żółtko
2 łyżki kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia

 

Masa: budyniowa:

 

1 litr mleka
3 budynie śmietankowe bez cukru
3 łyżki cukru

 

Masa serowa:

 

4 x 125 g. opakowania serka waniliowego
1/2  szklanki  cukru
12 dag.masła
3 jajka
1 białko
1  budyń śmietankowy

 

Wykonanie;

 

Z  przesianej mąki i wymieszanej z proszkiem dopieczenia, cukru, posiekanego masła, kakao i roztrzepanych jajek ,oraz żółtka zagnieść ciasto. Owinąć folią i włożyć do lodówki na czas przygotowania budyniu.

 

Masa budyniowa;

 

Zagotować 1/2 litra mleka a w pozostałym mleku rozpuścić 3 budynie i cukier. Wlać na gotujące się mleko i mieszamy. Gdy już się zagęści, zdjąć z ognia. Przykryć garnek folią spożywczą. Dno wyłożonej papierem do pieczenia formy wypełnić ciastem, wylać na to ciasto ciepły budyń i rozprowadzić go po całej powierzchni ciasta.Delikatnie wylać masę serową, wygładzić wierzch. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piecz w temperaturze 180C. około 50-55 minut.Po upieczeniu można wierzch posypać cukrem pudrem.

 

Masa serowa;

 

Jajka rozbić i oddzielić żółtka od białek. Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Stopniowo nie przerywając ucierania dodawać po jednym żółtku. Dodać serki i wsypać budyń w proszku. Wymieszać. Ubić pianę z odłożonych 4 białek i. Delikatnie dodać do masy i wymieszać.

 

 

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *