MURZYNEK Z JABŁKAMI

Składniki:

 

5-6 jajek

1i1/4 szklanki cukru

1/2 szklanki oleju

1 szklanka wody

3 szklanki mąki

2 łyżki kakao

1 łyżeczka sody

1 łyżeczka proszku do pieczenia

3-4 jabłka średnie

sól

orzechy

rodzynki

 

Polewa czekoladowa:

 

2 łyżki kakao

1/2 kostki margaryny

3/4 szklanki cukru

3 łyżki wody

1 łyżeczka żelatyny

 

Wykonanie:

 

Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy ze szczypta soli, pod koniec dodajemy cukier. Ciągle ubijając dodajemy po 1 żółtku. Wlewamy olej i wodę. Stale mieszając powoli wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem, sodą i kakao. Jabłka kroimy w kostkę i dodajemy do masy. Wrzucamy rodzynki ,orzechy i delikatnie mieszamy. Wlewamy do formy i pieczemy około 40 minut w 165-175C . Składniki polewy bez żelatyny gotujemy chwilę na małym ogniu. Dodajemy żelatynę rozpuszczoną w łyżce gorącej wody. Chwilę gotujemy na małym ogniu. Ciasto polewamy przestudzoną polewą.

 

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *