Składniki:
5-6 jajek
1i1/4 szklanki cukru
1/2 szklanki oleju
1 szklanka wody
3 szklanki mąki
2 łyżki kakao
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3-4 jabłka średnie
sól
orzechy
rodzynki
Polewa czekoladowa:
2 łyżki kakao
1/2 kostki margaryny
3/4 szklanki cukru
3 łyżki wody
1 łyżeczka żelatyny
Wykonanie:
Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy ze szczypta soli, pod koniec dodajemy cukier. Ciągle ubijając dodajemy po 1 żółtku. Wlewamy olej i wodę. Stale mieszając powoli wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem, sodą i kakao. Jabłka kroimy w kostkę i dodajemy do masy. Wrzucamy rodzynki ,orzechy i delikatnie mieszamy. Wlewamy do formy i pieczemy około 40 minut w 165-175C . Składniki polewy bez żelatyny gotujemy chwilę na małym ogniu. Dodajemy żelatynę rozpuszczoną w łyżce gorącej wody. Chwilę gotujemy na małym ogniu. Ciasto polewamy przestudzoną polewą.