Składniki:

10dag. ugotowanych ziemniaków
1/2 kg.cukru pudru
16 kropel olejku migdałowego lub rumowego
6 łyżek ciemnego kakao

Wykonanie;

Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę, by nie było grudek. Wystudzić. Dodać olejek migdałowy i stopniowo dodawać cukier puder, aż powstanie gęsta masa, z której będzie można formować kuleczki. Masa początkowo może być lekko płynna, jednak później po dodaniu cukru będzie gęsta.Formować małe kuleczki, które następnie obtaczać w kakao.Odstawić w chłodne miejsce nie dawać do lodówki najlepiej odstawić w chłodne miejsce na całą noc, żeby przeschły masa stwardnieje i będzie bardziej krucha. Kuleczki można obtoczyć w kokosie. Mnie wyszło 60 sztuk smacznego.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *