Składniki:

ciasto:

20 dag. mąki

3 czubate łyżki cukru

3 płaskie łyżki masła lub margaryny

3łyżki mleka

1 cukier waniliowy

2dag.drożdży

1 jajko

nadzienie:

1 kg. śliwek

4 łyżki tartej bułki

odrobina tłuszczu

do formy

 

Polewa:

 

3 jajka

4 czubate łyżki cukru

4. łyżki śmietany kremówki

1/2 łyżeczki cynamonu

 

Wykonanie:

 

Wsypać mąkę do dużej miski, pośrodku mąki zrobić zagłębienie. W kruszyć drożdże, wlać podgrzane mleko, lekko wymieszać. Przykryć, odstawić w ciepłe miejscena 15 minut. . Dodać cukier, cukier waniliowy, jajko i utarty tłuszcz wyrobić wszystkie składniki na gładką jednolitą masę. Ponownie przykryć, odstawić do wyrośnięcia jeszcze na około pół godziny. Śliwki umyć, pokroić wzdłuż na połówki, usunąć pestki. Nasmarować tłuszczem tortownicę (o średnicy około 26 cm). Oprószonymi mąką dłońmi włożyć ciasto do formy, tak aby po bokach powstał brzeg wystający mniej więcej na 2 cm. Posypać ciasto połową tartej bułki. Układać na nim pionowo śliwki (należy zrobić to bardzo gęsto), mocno wciskając je w placek. Posypać owoce resztą tartej bułki. Wstawić ciasto do dobrze nagrzanego piekarnika. Piec około 20 minut w temperaturze 200 C.

Polewa:

Utrzeć jajka z cukrem na puszystą masę. Wymieszać ze śmietaną, doprawić 1/2 łyżeczki cynamonu, polać równomiernie ciasto. Wstawić torcik do piekarnika, piec w tej samej temperaturze kolejne 20 minut.

 

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *