Składniki:
ciasto:
20 dag. mąki
3 czubate łyżki cukru
3 płaskie łyżki masła lub margaryny
3łyżki mleka
1 cukier waniliowy
2dag.drożdży
1 jajko
nadzienie:
1 kg. śliwek
4 łyżki tartej bułki
odrobina tłuszczu
do formy
Polewa:
3 jajka
4 czubate łyżki cukru
4. łyżki śmietany kremówki
1/2 łyżeczki cynamonu
Wykonanie:
Wsypać mąkę do dużej miski, pośrodku mąki zrobić zagłębienie. W kruszyć drożdże, wlać podgrzane mleko, lekko wymieszać. Przykryć, odstawić w ciepłe miejscena 15 minut. . Dodać cukier, cukier waniliowy, jajko i utarty tłuszcz wyrobić wszystkie składniki na gładką jednolitą masę. Ponownie przykryć, odstawić do wyrośnięcia jeszcze na około pół godziny. Śliwki umyć, pokroić wzdłuż na połówki, usunąć pestki. Nasmarować tłuszczem tortownicę (o średnicy około 26 cm). Oprószonymi mąką dłońmi włożyć ciasto do formy, tak aby po bokach powstał brzeg wystający mniej więcej na 2 cm. Posypać ciasto połową tartej bułki. Układać na nim pionowo śliwki (należy zrobić to bardzo gęsto), mocno wciskając je w placek. Posypać owoce resztą tartej bułki. Wstawić ciasto do dobrze nagrzanego piekarnika. Piec około 20 minut w temperaturze 200 C.
Polewa:
Utrzeć jajka z cukrem na puszystą masę. Wymieszać ze śmietaną, doprawić 1/2 łyżeczki cynamonu, polać równomiernie ciasto. Wstawić torcik do piekarnika, piec w tej samej temperaturze kolejne 20 minut.