Składniki:
50 dag .buraków (waga po oczyszczeniu)
50 dag. kefiru (1.5% tłuszczu)
1 mała cebula (ok. 2 dag)
2 łyżki chudej śmietanki lub zsiadłego mleka (około 5 dag)
sól
pieprz
tarta gałka muszkatołowa
Wykonanie:
Buraki dokładnie wyszorować, a następnie ugotować do miękkości. Wyjąć z garnka, ostudzić, obrać ze skórki, pokroić w drobną kostkę. Obrać i umyć cebulę, również pokroić w kostkę. Rozmiksować warzywa z małą ilością kefiru. Dodać resztę kefiru, dokładnie wymieszać. Doprawić zupę do smaku solą, pieprzem oraz tartą gałką muszkatołową. Rozlać zupę do 4 talerzy. Bezpośrednio przed podaniem udekorować każdą porcję kleksem zsiadłego mleka lub chudej śmietanki i lekko rozbełtać. Do zupy serwujemy pieczywo pełnoziarniste.