CYTRYNOWE CIASTECZKA Z BORÓWKAMI

Składniki:

Ciasto:

4 jajka

15 dag. cukru

1 opakowanie cukru waniliowego

8 dag. mąki pszennej

8 dag. maki ziemniaczanej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

tłuszcz do blachy

 

Krem cytrynowy:

 

20 dag. śmietany kremówki

8 dag. cukru

3 płatki białej żelatyny

2 jajka

otarta skórka i sok z l cytryny

2-3 łyżki konfitury z borówek

1-2 łyżki cukru

 

Wykonanie:

Ciasto:

Oddzielić białka od żółtek. Ubić białka, dodając 3 łyżki ciepłej wody. Podczas ubijania dodawać stopniowo żółtka, cukier oraz cukier waniliowy. Zmieszać mąkę z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Przesiać do piany, delikatnie wymieszać. Rozsmarować równomiernie ciasto biszkoptowe na natłuszczonej blasze piekarnika. Piec około 12 minut w temperaturze 175C. Wyjąć na posypaną cukrem ściereczkę, pozostawić do ostygnięcia.

Krem cytrynowy:

Namoczyć żelatynę w dużej ilości zimnej wody. Oddzielić żółtka od białek. Rozetrzeć żółtka z 5 dag. cukru i otartą skórką z cytryny na puszystą masę. Wycisnąć żelatynę, rozpuścić w małej ilości wody. Połączyć z sokiem z cytryny, dodawać stopniowo żółtek. Ubić białka. Ubić na sztywno śmietanę, dodając resztę cukru. Połączyć żółtka z pianą i połowę śmietany, wymieszać, wstawić na 10 minut do lodówki. Wyciąć z biszkopta foremką (o średnicy 6,5 cm) 16 kwiatków. Połowę posmarować konfiturą z borówek. Kiedy krem zacznie zastygać, delikatnie wymieszać, napełnić szprycę. Wycisnąć krem na biszkopty posmarowane konfiturą. Wstawić na godzinę do lodówki. Po wyjęciu przykryć pozostałymi biszkoptami. Napełnić resztą bitej śmietany szprycę o nasadce w kształcie gwiazdki, a następnie udekorować gotowe ciasteczka kleksem śmietany oraz borówkami. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

 

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *