Składniki:
Ciasto jasne:
6 białek
1 szklanka i 2 łyżki cukru
1 szklanka mąki ziemniaczanej
1 łyżka octu
1/3 szklanki oleju rzepakowego
Ciasto ciemne:
6 żółtek
2 jajka
6 łyżek cukru
4 łyżki mąki pszennej
2 łyżki kakao
1 łyżka proszku do pieczenia
1/3 szklanki oleju rzepakowego
Polewa:
1/2 litra śmietany kremówki
1 łyżka masła
10 dag. nu telli
Ponadto:
1 galaretka niebieska
1 galaretka turkusowa lub inna
1 szklanka ponczu: zaparzona kawa + 30 ml. likieru kawowego
1 opakowanie biszkoptów
1 opakowanie masy karpatkowej
Wykonanie:
Ciasto białe :
Białka ubić na sztywno z cukrem. Dodać pozostałe składniki i delikatnie wymieszać. Można mikserem na małych obrotach.
Ciasto ciemne :
Żółtka i jajka ubić z cukrem do białości. Dodać przesianą mąkę, kakao i pozostałe składniki. Delikatnie wymieszać. Dno blachy o wymiarach 35×22 cm. wyłożyć papierem do pieczenia. Na przemian wylewać ciasto ciemne i jasne. Delikatnie przemieszać widelcem. Wstawić do nagrzanego piekarnika 170 C. i piecz około 40 minut. Studzić w uchylonym piekarniku. Przygotować napar. Wystudzić. Według przepisu na opakowaniu przygotować masę karpatkową. Galaretki rozpuścić w 1/2 litra wody i odstawić do lekkiego stężenia. Wystudzone ciasto przekroić wzdłuż na pół. Na dolną część ciasta wyłożyć 1/2 część masy karpatkowej. Biszkopty moczyć krótko w ponczu i układać na masie. tężejącą galaretkę wlewać w wolne miejsca między biszkoptami. Wyłożyć pozostałą część masy. Całość przykryć drugim kawałkiem ciasta.
Przygotować polewę:
Wszystkie składniki podgrzać do połączenia masy i polać nią ciasto. Posypać krokantem. Odstawić na 2 godziny do lodówki do zastygnięcia.