Składniki:

Ciasto jasne:

6 białek

1 szklanka i 2 łyżki cukru

1 szklanka mąki ziemniaczanej

1 łyżka octu

1/3 szklanki oleju rzepakowego

Ciasto ciemne:

6 żółtek

2 jajka

6 łyżek cukru

4 łyżki mąki pszennej

2 łyżki kakao

1 łyżka proszku do pieczenia

1/3 szklanki oleju rzepakowego

Polewa:

1/2 litra śmietany kremówki

1 łyżka masła

10 dag. nu telli

Ponadto:

1 galaretka niebieska

1 galaretka turkusowa lub inna

1 szklanka ponczu: zaparzona kawa + 30 ml. likieru kawowego

1 opakowanie biszkoptów

1 opakowanie masy karpatkowej

Wykonanie:

Ciasto białe :

Białka ubić na sztywno z cukrem. Dodać pozostałe składniki i delikatnie wymieszać. Można mikserem na małych obrotach.

Ciasto ciemne :

Żółtka i jajka ubić z cukrem do białości. Dodać przesianą mąkę, kakao i pozostałe składniki. Delikatnie wymieszać. Dno blachy o wymiarach 35×22 cm. wyłożyć papierem do pieczenia. Na przemian wylewać ciasto ciemne i jasne. Delikatnie przemieszać widelcem. Wstawić do nagrzanego piekarnika 170 C. i piecz około 40 minut. Studzić w uchylonym piekarniku. Przygotować napar. Wystudzić. Według przepisu na opakowaniu przygotować masę karpatkową. Galaretki rozpuścić w 1/2 litra wody i odstawić do lekkiego stężenia. Wystudzone ciasto przekroić wzdłuż na pół. Na dolną część ciasta wyłożyć 1/2 część masy karpatkowej. Biszkopty moczyć krótko w ponczu i układać na masie. tężejącą galaretkę wlewać w wolne miejsca między biszkoptami. Wyłożyć pozostałą część masy. Całość przykryć drugim kawałkiem ciasta.

Przygotować polewę:

Wszystkie składniki podgrzać do połączenia masy i polać nią ciasto. Posypać krokantem. Odstawić na 2 godziny do lodówki do zastygnięcia.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *