SAŁATKA Z CZERWONEJ KAPUSTY

Składniki:

3 kg .czerwonej kapusty
1 kg. marchwi
1 kg. cebuli

Zalewa:
0,5 litra octu 10%
2 litry wody
0,5 kg cukru
6 liści laurowych
1 łyżka ziela angielskiego

Wykonanie:

Kapustę poszatkować. Cebulę pokroić piórka. Marchew obrać zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Warzywa posolić wedle uznania w osobnych naczyniach i odstawić na 2-3 godziny. Zagotować składniki zalewy. Na gotującą się zalewę rzucić kapustę i gotować 20 minut. Następnie dodać marchew i cebulę i gotować jeszcze 10 minut.
Gorącą sałatkę przekładać do przygotowanych wcześniej słoików. Sałatka nie wymaga pasteryzowania. Ja mimo to pasteryzuję sałatkę 10 minut od chwili zagotowania się wody.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *