WANILIOWE WIANUSZKI

Składniki:

 

4 szklanki mąki

1 szklanka śmietan

2 dag. drożdży

1 jajko,

1kostka margaryny

1 cukier waniliowy,

cukier kryształ lub mak do dekorowania wianuszków

sól

 

Wykonanie:

 

Mąkę posiekać z tłuszczem dodać drożdże roztarte ze śmietaną i wyrobić ciasto. Następnie podzielić je na małe kawałki, z każdego utoczyć wałeczek nieco cieńszy niż ołówek. Z części wałeczka uformować niewielkie  kółko, a pozostałym ogonkiem owinąć je tak, by powstał wianuszek.  Maczać wianuszki w rozbitym  jajku i cukrze waniliowym zmieszanym ze zwykłym cukrem lub  makiem, układać na blasze wysmarowanej  tłuszczem i piec na rumiano.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *