Składniki:
8 udek z kurczęcia
1 puszka (850g.)pomidorów bez skórek
1 cytryna
sól
3 łyżki stołowe oliwy z oliwek
125 ml .rosołu
2 łyżeczki suszonego tymianku
biały pieprz
szczypta mielonej papryki
2 pęczki cebuli dymki
1 ząbek czosnku
Wykonanie:
Udka kurczęcia umyć i starannie osuszyć. Pomidory wyłowić z puszki i dać im obeschnąć, sok zachować. Pomidory pokroić w cząstki. Obrać czosnek i drobniutko posiekać. Cytrynę umyć w gorącej wodzie i osuszyć. Połowę cytryny starannie umyć ciepłą wodą, wyszorować szczoteczką i otrzeć ze skórki, odkroić trzy plasterki, z reszty cytryny wycisnąć sok. Udka kurczęcia natrzeć solą i pieprzem. Obsmażyć ze wszystkich stron na gorącym tłuszczu Pomidory i sok z nich, rosół, czosnek, sok cytrynowy i skórkę otartą z połowy cytryny wymieszać i zalać powstałym płynem gorące udka. Przyprawić tymiankiem, solą, pieprzem i papryką. Dusić pod przykryciem przez około 25 minut na niedużym ogniu. Dymkę obrać, umyć i pokroić na kawałki długości około 6 cm. Dodać je wraz z oliwkami na pięć minut przed końcem duszenia. Jeszcze raz doprawić, podawać przybrane plasterkami cytryny.