POLĘDWICA WIEPRZOWA

Składniki;

1 polędwiczka wieprzowa

2 łyżki oleju

świeży rozmaryn

1/2 łyżeczki miodu

pieprz

ostra papryka

 

Pure z dyni;

 

1/2 średniej dyni Hokkaido bez miąższu i pestek

rozmaryn

sól

pieprz

sok z cytryny

1/2 łyżeczki masła

 

Do podania;

garść roszponki

rozmaryn

świeżo zmielony pieprz

 

Wykonanie;

 

Wymieszać olej z miodem, łyżką posiekanego rozmarynu, papryką i pieprzem. Powstałą marynata natrzeć oczyszczoną polędwiczkę, odłożyć do zamarynowania. Mięso piec przykryte folią aluminiową przez około 25 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180C. Po tym czasie zdjąć folię i pis jeszcze 5 minut. Gotową polędwicę odstawić na chwilę, aby odpoczęła i dopiero wtedy kroić.

Pure z dyni;

 

Aby przygotować pure należy umytą i pokrojona w drobna kostkę  dynię wrzucić do garnka razem z gałązka rozmarynu i odrobiną wody dusić do miękkości. Następnie doprawić solą i pieprzem i sokiem z cytryny, wyciągnąć rozmaryn i zmiksować na gładko. Na końcu dodać masło. Wyłożyć na talerz porcję pure z dyni, pokrojoną w plastry polędwicę, udekorować listkami roszponki, świeżo mielonym pieprzem i rozmarynem.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *