ROLADA TRUSKAWKOWO KOKOSOWA

Składniki:

4 jajka
15 dag. cukru
5 dag. mąki pszennej
2i1/2 dag. mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
sól
4 łyżeczki żelatyny
20 dag .śmietany kremówki
50 dag. mielonego twarogu
3 łyżeczki soku z cytryny
8 łyżek mleka kokosowego
10 dag. cukru pudru
50 dag. truskawek
5 dag. wiórków kokosowych
czerwony barwnik
truskawki i grube wiórki kokosa do dekoracji

Wykonanie:

Białka ubić ze szczyptą soli, 7,5 dag .cukru i 2 łyżkami zimnej wody. Pianę połączyć z żółtkami. Obie mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia. Porcjami
wsypywać do masy jajecznej. Delikatnie wymieszać. Ciasto rozsmarować na płaskiej blasze (32×39 cm.) wyłożonej pergaminem. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 C. Piecz 10-12 minut. Przełożyć na ściereczkę oprószoną cukrem. Usunąć papier. Biszkopt zrolować ze ściereczką. Odłożyć do wystudzenia .Żelatynę wymieszać z kilkoma łyżkami zimnej wody, odstawić, by spęczniała. Około 15 dag. truskawek pokroić w kosteczkę, resztę zmiksować. Śmietanę ubić na sztywno. Wymieszać z twarogiem i musem truskawkowym. Dodać resztę cukru, 2 łyżki soku z cytryny i 6 łyżek mleka kokosowego. Żelatynę rozpuścić, podgrzewając. Ostrożnie połączyć z kremem. Kiedy krem zacznie tężeć, wmieszać kostki truskawek i wiórki kokosowe Biszkopt rozwinąć. Posmarować kremem i znów zrolować. Włożyć do lodówki na godzinę. Cukier puder wymieszać z pozostałym sokiem z cytryny i mlekiem kokosowym. Dodać parę kropli barwnika spożywczego, utrzeć na gładki lukier. Posmarować nim wierzch rolady. Ciasto udekorować grubymi wiórkami kokosowymi i truskawkami

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *