Składniki:
250 g. czerwonej papryki
250 g. zielonej papryki
250 g. kalarepy z liśćmi
1 mała cebula
1 gałązka lubczyku
pęczek zwykłej pietruszki
1kubek (500 g. ) kefiru
biały pieprz
sól
ew. 1 rzodkiewka do przybrania
Wykonanie:
Paprykę umyć i drobno ) pokroić. Seler umyć i posiekać wraz z nacią. Kalarepę obrać, delikatne, zielone łodyżki ze środka umyć i drobno pokroić, resztę pokroić w kostkę. Wymieszać. Obrać i utrzeć cebulę. Zioła drobno posiekać. Czosnek rozetrzeć. Zioła i czosnek rozmieszać z kefirem, dodać pieprz i sól do smaku, zalać tym jarzyny. Odstawić na jakiś czas do lodówki, aby chłodnik nabrał smaku i jeszcze raz doprawić. Podawać z przybraniem z rzodkiewki.