Składniki:

1/2 główki białej kapusty

2 marchewki

1 por (zielona część)

2 jabłka

2 łyżki soku z cytryny

80 dag. ryb(liny, karpie)

2-3 jajka

mąka

sól

olej

Marynata:

1/2 szklanki octu

3 szklanki wody

cebula

1 łyżka soli

1 łyżka cukru

2 listki laurowe

4 ziarna pieprzu

4 ziarna ziela angielskiego

Wykonanie:

Ryby sprawić pokroić w dzwonki, oprószyć solą skropić sokiem z cytryny odstawić na 1-2 godz. panierować w jajku i mące wkładać na gorący olej smażyć na rumiano. ostudzić.

Marynata: 

Warzywa obrać pokroić na plasterki ocet zagotować z wodą i warzywami około 20 minut ostudzić. Ryby włożyć do naczynia zalać marynatą i odstawić na 2-3 dni.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *