Składniki:
1/2 główki białej kapusty
2 marchewki
1 por (zielona część)
2 jabłka
2 łyżki soku z cytryny
80 dag. ryb(liny, karpie)
2-3 jajka
mąka
sól
olej
Marynata:
1/2 szklanki octu
3 szklanki wody
cebula
1 łyżka soli
1 łyżka cukru
2 listki laurowe
4 ziarna pieprzu
4 ziarna ziela angielskiego
Wykonanie:
Ryby sprawić pokroić w dzwonki, oprószyć solą skropić sokiem z cytryny odstawić na 1-2 godz. panierować w jajku i mące wkładać na gorący olej smażyć na rumiano. ostudzić.
Marynata:
Warzywa obrać pokroić na plasterki ocet zagotować z wodą i warzywami około 20 minut ostudzić. Ryby włożyć do naczynia zalać marynatą i odstawić na 2-3 dni.