Składniki:
5 szklanek mąki pszennej
3/4 szklanki mleka
10 dag. drożdży
1/2 kg. margaryny lub masła
Wykonanie:
Na stolnicę przesiać mąkę i dodać pokrojony tłuszcz. W ciepłym mleku rozpuścić drożdże i zostawić do wyrośnięcia. Wtedy dodać je do mąki z tłuszczem i razem wyrobić na gładkie ciasto, które następnie należy włożyć do zimnej wody. Gdy ciasto wypłynie na powierzchnię to można je wyjąć. Odrywać po kawałku i wałkować, aby kształtem przypominało koło. Wtedy ciąć koło na trójkąty. Blisko podstawy trójkątów, które otrzymaliśmy należy nakładać owoce lub marmoladę i rolować. Na koniec ułożyć papierze, na blaszce, nadając rogalikowi lekko wygięty kształt. Piecz w 180 C. przez około 10-15 minut. Po ostygnięciu rogaliki można polukrować,lub posypać cukrem pudrem.