Składniki:

 

40 dag. ryżu

40 dag.. pieczarek

1  świeży ogórek

2 cebule

20 dag. szynki

2 łyżki kaparów (niekoniecznie

3 łyżki octu   winnego

7 łyżek oliw

sól

pieprz

szczypta cukru

świeże lub suszone zioła – szczypiorek, estragon, bazylia

 

Wykonanie:

 

Ryż opłukać, gotować przez 17 minut w dużej ilości osolonej wody. Odcedzić. Pieczarki i ogórek obrać, umyć, pokroić w  plasterki. Cebulę pokroić w kostkę, szynkę w paseczki. Kapary posiekać. Składniki połączyć dodać ryż, posolić i  popieprzyć. Z oliwy, octu winnego i cukru zrobić sos. Polać ryż z warzywami, delikatnie wymieszać. Posypać posiekanymi  ziołami.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *