Składniki:
25 dag. masła miękkiego
2 jajka
2 żółtka
3/4szklanki cukru
1 cukier waniliowy
40 dag. mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Ponadto:
30dag. śliwek
2 łyżki brązowego cukru
1 łyżka płaska cynamonu
Kruszonka:
19 dag. mąki
10 dag. cukru
10 dag. masła
1 cukier waniliowy
Wykonanie:
Kruszonka:
Masło roztopić w rondelku. W misce wymieszać mąkę z cukrem i cukrem waniliowym dolać roztopione, gorące masło i wymieszać do uzyskania kruszonki. Odstawić.
Śliwki umyć, przeciąć na pół, wyjąć pestki.
Ciasto:
Masło przełożyć do miski, chwilę zmiksować, dodać cukry oraz jajka i żółtka, zmiksować do uzyskania puszystej masy. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i dać do masy maślano -jajecznej wymieszać .Ciasto będzie bardzo gęste.
Blachę do pieczenia o wymiarach 22×33 cm .wyłożyć papierem do pieczenia. Do blaszki przełożyć ciasto, lekko wyrównać. Następnie ułożyć połówki śliwek (rozcięciem do góry), w środek każdej śliwki nasypać trochę brązowego cukru i cynamonu. Wierzch ciasta posypać kruszonką.
Piecz w 180C. około 40 minut do tzw. suchego patyczka.