CIASTO ZE ŚLIWKAMI I KRUSZONKĄ

Składniki:

25 dag. masła miękkiego

2 jajka

2 żółtka

3/4szklanki cukru

1 cukier waniliowy

40 dag. mąki pszennej

2 łyżeczki proszku do pieczenia

Ponadto:

30dag. śliwek

2 łyżki brązowego cukru

1 łyżka płaska cynamonu

Kruszonka:

19 dag. mąki

10 dag. cukru

10 dag. masła

1 cukier waniliowy

Wykonanie:


Kruszonka:

Masło roztopić w rondelku. W misce wymieszać mąkę z cukrem i cukrem waniliowym dolać roztopione, gorące masło i wymieszać do uzyskania kruszonki. Odstawić.
Śliwki umyć, przeciąć na pół, wyjąć pestki.

Ciasto:
Masło przełożyć do miski, chwilę zmiksować, dodać cukry oraz jajka i żółtka, zmiksować do uzyskania puszystej masy. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i dać do masy maślano -jajecznej wymieszać .Ciasto będzie bardzo gęste.
Blachę do pieczenia o wymiarach 22×33 cm .wyłożyć papierem do pieczenia. Do blaszki przełożyć ciasto, lekko wyrównać. Następnie ułożyć połówki śliwek (rozcięciem do góry), w środek każdej śliwki nasypać trochę brązowego cukru i cynamonu. Wierzch ciasta posypać kruszonką.
Piecz w 180C. około 40 minut do tzw. suchego patyczka.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *