Składniki:

Ciasto:

1 kg. mąki

20 dag. masła

20 dag.. margaryny

10 dag. drożdży

2 jajka

3 żółtka

1 szklanka cukru

1 cukier waniliowy

szczypta soli

1/2 szklanki gęstej śmietany 18 %

1 szklanka letniego mleka

Nadzienie makowe:

1 puszki gotowej masy makowej(około650g.)

1/2 kg. powideł śliwkowych

1/2 słoiczka nadzienia z nuteli

2 jajka do smarowania

Lukier:

20 dag. cukru pudru

kilka łyżek gorącej wody

kilka kropli olejku pomarańczowego

5 dag. siekanych łuskanych migdałów

Wykonanie:

Ciasto:

Roztopić masło z margaryną, ostudzić żeby było letnie. Rozetrzeć rozczyn i odstawić do wyrośnięcia-rozczyn (1łyżka cukru+1 łyżka mąki+1-2 łyżki mleka letniego) . Zmiksować jajka z żółtkami , solą i cukrami. Następnie dodać śmietanę i zmiksować. Do tego przesiać mąkę, dodać mleko i chwilę zagnieść. Na koniec wlać rozpuszczony i letni tłuszcz. Zagnieść do momentu aż ciasto przestanie kleić się do rąk. Odstawić do wyrośnięcia, oprószając mąką i przykryć ściereczką. Ciasto, podzielić na 6 części. Brać porcjami, ciasto rozwałkowywać, w okrąg. Placek pokroić radełkiem lub nożem na 12 części. Na krawędziach okręgu, kłaść łyżeczką nadzienie. Zwijać i naciąć początek zwijania. Zwijać w rogaliki. Układać na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia .Górę posmarować rozkłóconym jajkiem. Piecz w 175C. Około 20-25 minut. Tak samo postąpić z nadzieniem z marmoladą. Tylko że tych z marmoladą nie nacinamy. Smarujemy i pieczemy. Nutelę tak samo zawijamy, nie nacinamy, smarujemy i pieczemy.

Lukier:

Do cukru pudru dodajemy, parę kropli olejku i stopniowo dodajemy gorącej wody. Rozcieramy na lejącą papkę. Polewamy rogale. Posypujemy posiekanymi migdałami.

 

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *