Składniki:
Biszkopt:
4 jajka
1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki cukru
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
3 łyżki wiórek kokosowych
1i1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
Ponadto:
1/2 litra kremówki
2 łyżki cukru pudru
3 łyżki wiórek kokosowych
2 opakowania zagęstnika do śmietany
170 dag. truskawek
3 op. galaretki truskawkowej
Wykonanie:
Biszkopt:
Białka ubij z solą, dodaj cukier, żółtka, obie przesiane mąki z proszkiem do pieczenia .Wsyp wiórki kokosowe połącz. Ciasto wylej na posmarowaną blachę lub wyłożoną papierem do pieczenia. Wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz 20 minut w 190 C. Po upieczeniu ciasto ostudź.
Kremówkę ubij z cukrem pudrem, zagęstnikami i bitą śmietaną. Wsyp wiórki kokosowe, wymieszaj. Posmaruj ciasto(możesz je skropić ponczem cytrynowym.
Sok cytrynowy utrzyj z cukrem i gorącą wodą ostudź). Truskawki pokrój, ułóż na cieście. Zalej tężejącymi galaretkami (rozpuszczonymi w 300 ml wody). Schłodź.