Składniki:
40 dag. mąki pszennej
2 jajka
7 dag.stopionego schłodzonego masła
7 gramów suchych drożdży
1/3 szklanki cukru
1 kopiasta łyżeczka cukru waniliowego
4 łyżki ciepłego mleka
szczypta soli
Dodatkowo:
4 duże jabłka najlepiej szare renety
2-3 łyżki cukru
cynamon ( wg uznania)
sok z 1/4 cytryny
Lukier:
3/4 szklanki cukru pudru
2i 1/2 do 3 łyżek soku z cytryny
Wykonanie:
Mąkę przesiać dodać cukier, cukier waniliowy, drożdże sól jajka, mleko, tłuszcz i zagnieść ciasto. Jeśli bardzo się lepi możemy podsypać odrobiną mąki. Ciasto będzie dość twarde, ale tak ma być. Włożyć je do wysypanej mąką miski, przykryć ściereczką odstawić w ciepłe miejsce na około 1 godzinę. W tym czasie jabłka obrać zetrzeć na tarce na dużych oczkach, skropić sokiem z cytryny, zasypać cukrem i odstawić. Ciasto lekko zagnieść następnie rozwałkować na lekko posypanym mąką blacie, na prostokąt o grubości około 1 cm. o wymiarach 25 x 40 cm. Jabłka dokładnie odcisnąć z wydzielonego soku i ułożyć równą warstwę na cieście, lekko posypując cynamonem . Delikatnie i z wyczuciem zwinąć roladę wzdłuż krótszego boku. Jeśli ciasto przykleja nam się do blatu, możemy pomóc sobie podważając je nożem. Foremkę keksową o wymiarach 12 x 25 cm. wyłożyć papierem do pieczenia, włożyć roladę. Odstawić ją jeszcze do wyrośnięcia na około godziny. Piekarnik nagrzać do 180 C. włożyć blaszkę i piecz około 35 – 40 minut, jeśli zauważymy, że wierzch ciasta za bardzo nam się przypieka, przykryć ją z góry folią aluminiową.
Lukier:
Składniki lukru zmieszać z cukrem pudrem. Lukier ma mieć konsystencję nitkowatą przy spływaniu z łyżki.
Gdy ciasto wystygnie, polać je lukrem i odstawić do zastygnięcia.