Składniki:
45 dag. mąki pszennej
270 ml. mleka
3 dag. drożdży
5 dag. masła
3 łyżki cukru
1 łyżeczka soli
Kruszonka:
1 łyżka masła
1 łyżka cukru
1 łyżka kokosu
1,5 łyżki mąki
dodatkowo:
1 jajko
Wykonanie:
Mąkę przesiać wymieszać z solą i masłem. Drożdże rozrobić z cukrem w 1/3 szklanki ciepłego mleka i odstawić na kilka minut aż urosną. Połączyć z resztą składników, wyrobić jednolite ciasto, odstawić na 45 minut. Po tym czasie odpowietrzyć, zagnieść i podzielić na 10 części. Formować podłużne bułeczki, układać na blaszce w dużych odstępach i odstawić na 15 minut. Składniki kruszonki zagnieść palcami. Bułki posmarować rozbełtanym jajkiem i posypać kruszonką. Piec około 20 minut w 180C.