Składniki:

45 dag. mąki pszennej

270 ml. mleka

3 dag. drożdży

5 dag. masła

3 łyżki cukru

1 łyżeczka soli

 

Kruszonka:

1 łyżka masła

1 łyżka cukru

1 łyżka kokosu

1,5 łyżki mąki

dodatkowo:

1 jajko

Wykonanie:

Mąkę przesiać wymieszać z solą i masłem. Drożdże rozrobić z cukrem w 1/3 szklanki ciepłego mleka i odstawić na kilka minut aż urosną. Połączyć z resztą składników, wyrobić jednolite ciasto, odstawić na 45 minut. Po tym czasie odpowietrzyć, zagnieść i podzielić na 10 części. Formować podłużne bułeczki, układać na blaszce w dużych odstępach i odstawić na 15 minut. Składniki kruszonki zagnieść palcami. Bułki posmarować rozbełtanym jajkiem i posypać kruszonką. Piec około 20 minut w 180C.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *