Składniki:

1,5  kg mięsa z szynki wieprzowej lub łopatki.

Marynata:

 1 łyżeczka kolendry

1/2 łyżeczki tymianku

3 łyżeczki majeranku

1 łyżeczka pierzu

3-4 ząbki posiekanego czosnku

1 łyżeczka ostrej papryki

1 płaska łyżeczka soli

1 łyżeczka maggi w płynie

2liście laurowe

1/3 szklanki oleju

Wykonanie:

Zioła rozgnieść, wymieszać z pozostałymi przyprawami oraz czosnkiem i olejem. Mięso obtoczyć w marynacie, odstawić na parę godzin często obracając. Zamarynowane mięso wraz z pozostałą marynatą włożyć do żaroodpornego naczynia, przykryć pokrywką. Piec w 180 stopni około 2 godziny. Po upieczeniu pozostawić około 30 minut w piekarniku pod przykryciem. Podawać z pieczywem.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *